Konsensüs Algoritmaları ve İhtiyaç Duyulma Nedenleri ?

Devrim Danyal
26 min readNov 1, 2019

--

Konsensüs algoritmaları, grubun bireylerinin geri kalanı için en iyi olan kararı oluşturup desteklediği bir grup için karar verme sürecidir. Bireylerin, beğenmeseler de çoğunluk kararını desteklemesi gereken bir çözüm şeklidir.

Basitçe söylemek gerekirse, sadece bir grup içinde karar vermek için bir yöntemdir. Herkese fayda sağlayan bir proje hakkında karar vermek isteyen on kişilik bir grup düşünün. Her biri bir fikir önerebilir, ancak çoğunluk onlara en çok yardım edenlerden yana olacaktır. Diğerleri, beğenmeseler de bu karara uymalıdırlar.

Şimdi aynı şeyi binlerce insanla hayal edin. Bu fikir birliğini daha zor hale getirmez mi ?

“Konsensüs algoritmaları sadece oyların çoğunluğuyla aynı fikirde değil, aynı zamanda hepsine fayda sağlayan birisini de kabul eder. Yani, her zaman ağ için bir kazançtır”

Blockchain fikir birliği modelleri, çevrimiçi dünyada eşitlik ve adalet yaratma yöntemleridir. Bu anlaşma için kullanılan fikir birliği sistemlerine bir fikir birliği teoremi denir.

Blockchain konsensüs modelleri, aşağıdakiler gibi bazı özel hedeflerden oluşur:

Bir anlaşmaya varmak: Mekanizma tüm anlaşmaları gruptan mümkün olduğunca toplar.

Ekip çalışması: Grubun her biri, grubun bir bütün olarak çıkarlarıyla sonuçlanan daha iyi bir anlaşmaya varmayı amaçlamaktadır.

İşbirliği: Her birey bir ekip olarak çalışacak ve kendi çıkarlarını bir kenara bırakacaktır.

Eşit Haklar: Her bir katılımcı oy verirken aynı değere sahiptir. Bu, her kişinin oyunun önemli olduğu anlamına gelir.

Katılım: Ağ içindeki herkes oylamaya katılmalı. Kimse dışarıda bırakılamaz veya oy kullanmadan dışarıda kalamaz.

Etkinlik: grubun her üyesi eşit derecede aktif. Grupta daha fazla sorumluluğu olan kimse yok.

Bizans Hata Toleransı

Bizans Hata Toleransı, belirli bir ayrıcalık olma ihtimaline sahip bir sistemdir. Buna Bizans Generalleri sorunu denir. Dağıtık bir bilgisayar sistemiyle durumu en iyi şekilde deneyimleyebilirsiniz. Çoğu zaman, işlevsiz fikir birliği sistemleri olabilir.

Bu bileşenler daha fazla çelişkili bilgiden sorumludur. Konsensüs sistemleri, ancak tüm elemanların uyum içinde çalışması durumunda başarılı bir şekilde çalışabilir. Bununla birlikte, bu sistemdeki bileşenlerden biri bile arıza yaparsa tüm sistem bozulabilir.

Arızalı bileşenler her zaman Bizans Arıza Tolerans sistemine tutarsızlığa neden olur ve bu nedenle bu konsensüs sistemlerini merkezi olmayan bir ağ için kullanmak için ideal değildir.

Konsensüs ile örneklemek gerekirse;

Her birinin Bizans ordusunun sahibi olduğu bir general grubu olduğunu düşünün. Bir şehre saldıracaklar ve kontrolü ele alacaklar, ancak bunun için nasıl saldıracağına karar vermeleri gerekecek.

Bizans Generalleri Sorunu ve Bizans Hata Toleransı

Zahmetsiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, hafif bir zorluk var. Generaller sadece bir haberci aracılığıyla haberleşebilir ve bazı hain generaller tüm saldırıyı sabote etmeye çalışacaklar.

Haberci aracılığıyla güvenilmez bilgiler gönderebilirler veya haberci burada düşman bile olabilir.

Haberci ayrıca yanlış bilgi vererek kasıtlı olarak sabotaj yapabilir.

Bu yüzden problemin dikkatli bir şekilde ele alınması gerekiyor. Öncelikle, bir şekilde her generalin karşılıklı bir karara varmasını sağlamalı ve ikincisi, en az sayıda hain bile olsa tüm görevin başarısız olmasına neden olamayacağından emin olmalıyız.

Bu sizin için oldukça basit görünebilir; ancak öyle değil. Araştırmaya göre, n hainle uğraşmak 3n + 1 general görev alacak. Tek bir hainle başa çıkabilmek için dört general görev alacak, bu da durumu biraz zorlaştırıyor.

Neden Konsensüs Algoritmalarına İhtiyacımız Var?

Bizans’la ilgili temel sorun bir anlaşmaya varmak. Tek bir hata bile meydana gelirse, düğümler bir anlaşmaya varamaz veya daha yüksek bir zorluk değerine sahip olamaz.

Öte yandan, Konsensüs algoritmaları bu tür bir sorunla karşı karşıya gelmiyor. Birincil hedefleri, herhangi bir şekilde belirli bir hedefe ulaşmak.

“Blockchain konsensüs modelleri Bizans’tan çok daha güvenilir ve hataya dayanıklıdır”

Bu nedenle dağıtık bir sistemde çelişkili sonuçların ortaya çıkabilmesi; daha iyi bir çıktı için konsensüs algoritmalarını kullanmak en iyisidir.

Blockchain: Dağıtılmış Ağ Veri Düzenleme İskeleti

Şimdi ağın tamamını daha iyi görebilmek için blockchain teknolojisinin içine bakalım.

  • Veritabanını düzenlemenin yeni bir yolu.
  • Ağa göre değişen her şeyi saklayabilir.
  • Tüm veriler madde gibi bir blokta düzenlenir.
  • Ancak, blockchain’in içinde herhangi bir yerelleşme göremezsiniz. Bunun nedeni, blockchain’ın yerel yönetim ortamını sağlamadığıdır.

“İşte bu yüzden sistemin tamamen merkezsiz olduğundan emin olmak için fikir birliği algoritmalarına ihtiyacımız var”

Bu nedenle, blockchain Teknolojisi yalnızca farklı bir yapılandırılmış veritabanı oluşturmanıza izin verir, fakat yerel yönetim sürecini gerçekleştirmez. Bu yüzden blockchain tüm yerel ağın iskeleti olarak kabul edilir.

Konsensüs Algoritmaları: Ağın Ruhu

Bu yöntem gerçekten oldukça basittir. Blockchain konsensüs modelleri, bir anlaşmaya varmanın tam yoludur.

“ortak fikir birliği algoritmaları olmadan merkezi olmayan bir sistem olamaz”

Düğümlerin birbirlerine güvenip güvenmediği önemli değildir. Belli prensiplere uymaları ve toplu bir anlaşmaya varmaları gerekecek. Bunu yapmak için, tüm Konsensüs algoritmalarını kontrol etmeniz gerekir.

Şimdiye kadar, her Blockchain Teknolojisi için çalışan belirli bir Blockchain algoritması bulamadık. Resmin tamamını daha iyi görebilmek için farklı Konsensüs algoritmalarına bakalım.

Farklı Konsensüs Algoritmaları Türleri

Tüm Konsensüs Algoritmalarının Listesi

Proof-of-Work
Proof-of-Stake
Delegated Proof-of-Stake
Leased Proof-Of-Stake
Proof of Elapsed Time
Practical Byzantine Fault Tolerance
Simplified Byzantine Fault Tolerance
Delegated Byzantine Fault Tolerance
Directed Acyclic Graphs
Proof-of-Activity
Proof-of-Importance
Proof-of-Capacity
Proof-of-Burn
Proof-of-Weight

Birer cümleyle özetlemek gerekirse;

1. #ProofOfWork (#PoW)
İş İspatı
Bir kullanıcı bir işlemi başlattığında, ‘madenciler’ ya da süper bilgisayarlar bir problemi çözmeye çalışır ya da bunu doğrulamak için bulmacayı çözer.

2. #ProofOfStake (#PoS)
Teminat Kanıtı
Bir kullanıcı, bir blok oluşturmak için doğrulayıcı hale gelene kadar daha fazla harcama yapmaya teşvik edilir.

3. #ProofofElapsedTime (#POET)
Geçen Zamanın Kanıtı
Bir kullanıcı bir işlemi başlattığında, ‘madenciler’ ya da süper bilgisayarlar bir problemi çözmeye çalışır ya da bunu doğrulamak için bulmacayı çözer ancak daha çok tüketime odaklanmış halidir.

4. #ProofOfWeight (#PoWeight)
Ağırlık Kanıtı
Bir kullanıcı, bir blok oluşturmak için doğrulayıcı hale gelene kadar daha fazla harcama yapmaya teşvik edilir, ancak PoS’dan farkı, ağırlık denilen çeşitli diğer faktörlere bağlı olmasıdır.

5. #DelegatedProofOfStake (#DPoS)
Yetki Verilen Teminat Kanıtı
Bir kullanıcı, bir blok oluşturmak için doğrulayıcı hale gelene kadar daha fazla harcama yapmaya teşvik edilir ancak daha fazla parası olan kullanıcılar oy kullanıp ve şahitleri seçer

6. #LeasedProofOfStake (#LPoS)
Kiralanan Teminat Kanıtı
Bir kullanıcı, bir blok oluşturmak için doğrulayıcı hale gelene kadar daha fazla harcama yapmaya teşvik edilir ancak daha iyi güvenlik için özelleştirilmiş tokenlar oluşturarak kullanabilir.

7. #PracticalByzantineFaultTolerance (PBFT)
Pratik Bizans Hata Toleransı
Bizans hata toleransı, Kusurlu bilgilerin bulunabileceği bilgi işlem sistemlerinin güvenilirliğini sağlar. Sığınağı, kullanıcıları körfezde tutmak için özel bir I dizisi kullanır.

8. #SimplifiedByzantineFaultTolerance (#SBFT)
Basitleştirilmiş Bizans Hata Toleransı
Bizans hata toleransı, Kusurlu bilgiler için sistemlerinin güvenilirliğini sağlar. Tek bir doğrulayıcı, önerilen işlemleri paketleyebilir ve yeni bir blok oluşturabilir

9. #DeligatedByzantineFaultTolerance (#DBFT)
#YetkiliBizansHataToleransı
Bizans hata toleransı, Kusurlu bilgi olasılığı için sistemlerinin güvenilirliğini sağlar. Profesyonel düğüm denetleyicileri arasında blok doğrulamanın oyunsal bir yoluna odaklanır.

10. #DirectedAcyclicGraphs (#DAG)
Yönlendirilmiş Asiklik Grafikler
DAG’lerin blockchain veri yapısı yoktur ve işlemleri senkronize olmayan şekilde yönetebilirler

11. #ProofofActivity (#POA)
Etkinlik Kanıtı
Ödül puanlarının zamanında olmasını sağlamak için PoS ve PoW kullanan kanıt sistemidir

12. #ProofofImportance (#POI)
Önem İspatı
İşlemleri sık sık gönderen ve alan kullanıcı bunun için ödeme alır.

13. #ProofofCapacity (#PoC)
Kapasite Kanıtı (PoC)
Bu protokolü kullanarak, kullanıcının sabit diskinin kapasitesini veya depolama alanını kullanabilirsiniz.

14. #ProofofBurn (#PoB)
Yanma Kanıtı
Kullanıcılar paraları cüzdanlarına geri gönderemedikleri kadar para miktarına göre ödül alırlar

Uzun Uzun açıklamak gerekirse;

#ProofOfWork (#PoW) (İşin kanıtı)

İşin kanıtı blockchain ağında tanıtılan ilk Blockchain algoritmalarıdır. Bir çok Blockchain Teknolojisi, bu Blockchain konsensüs modellerini, tüm işlemlerini onaylamak ve ağ zincirine uygun bloklar üretmek için kullanır.

Merkezi olmayan muhasebe sistemi, bloklarla ilgili tüm bilgileri toplar. Ancak, tüm işlem bloklarına özen gösterilmesi gerekir.

Bu sorumluluk madenciler adı verilen tüm düğümlere ve bunu sürdürmek için kullandıkları sürece madencilik adı verilir. Bu teknolojinin ardındaki temel ilke karmaşık matematik problemlerini çözmek ve kolayca çözüm üretmektir.

Matematiksel bir problemin ne olduğunu düşünüyorsunuz ?

Bu matematik problemleri başlamak için çok fazla hesaplama gücü gerektirir. Örneğin, Hash Fonksiyonu veya çıktı olmadan girdiyi nasıl bulacağınızı bilmek. Bir diğeri, tamsayılı çarpanlara ayırma ve tur bulmacalarını da içeriyor.

Bu, sunucu bir DDoS saldırısı geçirdiğini hissettiğinde ve fikir birliği sistemlerinde olduğunu bulmak için çok fazla hesaplama gerektirir. Madencilerin işe yaradığı yer orası. Matematiksel denklem ile tüm soruna cevaba hash denir.

Ancak iş kanıtının bazı sınırlamaları vardır. Ağ çok büyüyor gibi görünüyor ve bununla birlikte çok fazla işlemsel güce ihtiyacı var. Bu süreç sistemin genel hassasiyetini arttırıyor.

Sistem Neden Bu Kadar Duyarlı Oldu ?

Blockchain konsensüs dizisi çoğunlukla doğru veri ve bilgilere dayanır. Bununla birlikte, sistemin hızı çok fazla değildir. Bir sorun çok karmaşık hale gelirse, bir blok oluşturmak çok zaman alır.

İşlem gecikir ve genel iş akışı duraklar. Blok oluşturma sorunu belirli bir süre içinde çözülemezse, blok üretmek bir mucize olur.

Ancak, sorun sistem için çok kolaylaşırsa, DDoS saldırısına yatkın olacaktır. Ayrıca, tüm düğümler olası hataları kontrol edemediğinden çözümün kesin olarak kontrol edilmesi gerekir.

Eğer yapabilselerdi ağ en önemli özelliğe sahip olmazdı; “şeffaflık”

Bir Blockchain Ağında İş Kanıtı Nasıl Uygulanır?

Her şeyden önce, madenciler tüm bulmacaları çözecek ve bundan sonra yeni bloklar yaratılacak ve işlemleri onaylayacaktır. Bir bulmacanın ne kadar karmaşık olabileceğini söylemek imkansızdır. Bu karmaşıklık maksimum kullanıcı sayısına, minimum akım gücüne ve ağın genel yüküne bağlıdır.

Yeni bloklar Hash Function ile birlikte gelir ve her biri önceki bloğun karma fonksiyonunu içerir. Bu şekilde, ağ fazladan bir koruma katmanı ekler ve her türlü ihlali önler. Bir madenci bulmacayı çözdükten sonra yeni bir blok oluşturulur ve işlem onaylanır.

İş Kanıtı Algoritması Blockchain’de Tam Olarak Nerede Kullanılır ?

İş Kanıtı kullanan en popüler olanı Bitcoin’dir. Bitcoin, bu tip bir konsensüs algoritması blockchain’i diğer bir kriptopara birimlerinden önce tanıtmıştır. Blockchain konsensüs modelleri, ağın genel gücüne bağlı olarak bulmacanın karmaşıklığında her türlü değişikliğe izin verir.

Yeni bir blok oluşturmak yaklaşık 10 dakika sürer. Litecoin gibi diğer şifreleme para birimi konsensüsü örneği de aynı sistemi sunmaktadır.

Bir başka blockchain algoritması kullanıcısı olan Ethereum, platformda neredeyse 3–4 büyük projede çalışma kanıtı kullandı. Ancak, Ethereum sonrasında Proof of Stake konsensüs modeline geçti.

Blockchain Teknolojisi Neden Öncelikle İş Kanıtını Kullanıyor ?

Farklı blockchain teknolojisinin neden işe başlamak için iş kanıtı algoritmasını kullandığını merak ediyor olmalısınız.

PoW’un DDoS koruması sağladığı ve hisseli madenciliğin genelini düşürdüğü içindir. Bu blockchain algoritmaları bilgisayar korsanları için oldukça zor bir anlaşma sunuyor. Sistem çok fazla hesaplama gücü ve çabası gerektiriyor.

“Hacker’ın Blockchain fikir birliği modellerine zarar verememesinin nedeni budur; maliyeti çok yüksek tutacak çok zaman ve karmaşıklık gerektirir”

Öte yandan, hiçbir madencinin genel ağa karar vermesi mümkün değildir, çünkü karar verme para miktarına bağlı değildir. Yeni bloklar oluşturmak için ne kadar hesaplama gücünüz olduğuna bağlıdır.

İş Kanıtı Algoritması ile İlgili Temel Konular Nelerdir ?

Tüm Konsensüs algoritmaları mükemmel değildir; İş kanıtı da farklı değil. Çok fazla avantajı var, ama aynı zamanda birçok kusuru var. Sistemin ana kusurlarının ne olduğunu görelim.

Büyük Enerji Tüketimi

Blockchain ağı, sürekli hash yapan milyonlarca tasarlanmış işlemci (ASIC) içerir ve çok yoğun işlem gücü gerektirir

Bitcoin şu anda saniyede 20 milyardan fazla hash tahmini sunuyor. Ağdaki madenciler, hash için özel olarak tasarlanmış bir işlemci (ASIC) kullanıyor. Bu prosedür, ağın bot net saldırısından bir koruma katmanı eklemesini sağlar.

Bu fazla tüketim, enerjimizin tükendiği bir dünyada bir sorun haline geliyor ve sistemdeki madencilerin elektrik tüketimi nedeniyle büyük miktarda maliyetle karşı karşıya kalmaları gerekiyor.

Bu sorunun en iyi çözümü ucuz bir enerji kaynağı olacaktır.

Madencilerin Merkezileşmesi

Enerji sorunu ile birlikte, iş kanıtı daha ucuz elektrik çözümlerine doğru ilerleyecektir. Bununla birlikte, asıl sorun, bir bitcoin madenci üreticisi yükselirse olur. Belli bir süre içerisinde üretici daha fazla güç açabilir ve madencilik sisteminde yeni kurallar oluşturmaya çalışabilir.

Bu durum ademi merkeziyetçi ağ içinde merkezileşmeye yol açacaktır. Bu yüzden bu Blockchain algoritmalarının karşılaştığı başka bir büyük problem.

Yüzde 51 Saldırı Nedir ?

% 51 saldırısının gerçekte ne anlama geldiğini netleştirelim. Bu saldırı, çoğunluk kullanıcılarının olası kontrolü ve madencilik gücünün çoğunun ele geçirilmesi anlamına gelir. Bu senaryoda, saldırganlar ağdaki her şeyi kontrol etmek için yeterli güce sahip olmaları demektir.

Diğer insanların yeni bloklar üretmesini engelleyebilirler. Saldırganlar ayrıca taktiklerine göre de haksız ödül alabilirler.

Yine konsensüs örneği ile açıklayalım;

Alice’in Bob’a blockchain ağı üzerinden bir miktar kripto para birimi gönderdiği bir senaryo düşünün. Ancak, Alice saldırıda yer alır ve Bob işin içinde değildir. İşlem gerçekleşir, ancak saldırganlar zincirde bir çatal başlatarak hiçbir paranın transfer edilmesine izin vermez.

Diğer durumlarda, madenciler şubelerden birinde yer alırlar. Bu bloklar üzerinde birleştirilmiş en fazla hesaplama gücüne sahip olacaklarından daha kısa ömürlü diğer bloklar reddedilir. Sonuç olarak, Bob parayı alamayacak hale gelir.

Ancak, bu saldırgan için karlı bir çözüm değildir. Çok fazla madencilik gücü ve tüm ağın %51'inin işlem gücüne denk yatırım gerektirir. Olayın açığa çıkmasından sonra, kullanıcılar ağdan ayrılmaya başlar, ağ tek başına kalacağı için anlamı kalmaz ve sonunda saldırgan gelir edemeyecek duruma düşer.

#ProofOfStake (#PoS) (Teminat Kanıtı)

Teminat kanıtı, iş kanıtı algoritmasının ispatının temel sakıncaları ile ilgilenen bir fikir birliği algoritmasıdır. PoS’da, her blok ağ blok zincir defterine başka bir blok eklemeden önce onaylanır. Madenciler, madencilik işlemine katılmak için kriptoparalarını kullanarak katılabilirler.

Teminat kanıtı, her bireyin yalnızca ilgili kriptopara bulundurmasına dayanarak yeni blokları işleyebildiği veya hatta doğrulayabildiği yeni bir kavram türüdür. Yani, bu senaryoda ne kadar para kazanırsan, şansın o kadar iyi olur.

PoS Nasıl Çalışır?

Bu fikir birliği algoritmasında küçükler daha önce seçiliyor.

Süreci tamamen rastgele olsa da, hala her küçük kişi esnetmeye katılamıyor. Ağın tüm madencileri rastgele seçilir. Daha önce cüzdanınızda depolanan belirli bir kriptopara varsa, o zaman ağda bir düğüm olmaya hak kazanırsınız.

Bir düğüm olduktan sonra, madencilik yapmak için kalifiye olmak istiyorsanız, belli miktarda para yatırmanız gerekecektir, bundan sonra doğrulayıcıları seçmek için bir oylama sistemi olacaktır. Her şey bittiğinde, madenciler özel cüzdan belirleme için gereken minimum miktarı hissetmeye başlayacaktır.

Süreci gerçekten oldukça basittir. Yeni bloklar, cüzdan temelli token sayısına orantılı olarak oluşturulacak. Örneğin, tüm kriptoparaların % 10'una sahipseniz,% 10'luk yeni blokları benimsersiniz.

Çeşitli Teminat konsensüs algoritması kanıtı kullanan birçok blokzincir teknolojisi vardır. Bununla birlikte, tüm algoritmalar yeni blok madenciliği için aynı şekilde çalışır, her madenci işlem ücretlerinin bir payının yanı sıra bir blok ödül alır.

Teminat Kanıtı Havuzunda Neler Olur?

İstiflemeye katılmanın başka yolları da var. Eğer istifleme miktarı çok yüksekse, o zaman bir havuza katılabilir ve bu sayede kar kazanabilirsiniz. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz.

Öncelikle, paranızı havuza katılacak başka bir kullanıcıya ödünç verebilir ve daha sonra karı sizinle paylaşabilirsiniz. Ancak, Teminat yapmak için güvenilir bir kişi bulmanız gerekecektir.

Başka bir yöntem de havuza kendiniz katılmaktır. Bu şekilde, belirli bir havuza katılan herkes karı hisseye göre böler.

Teminat Kanıtı Yararları Nelerdir?

Her şeyden önce, bu fikir birliği algoritmaları herhangi bir miktarda ağır donanım yedeklemesi gerektirmez. Sadece işlevsel bir bilgisayar sistemine ve sabit bir internet bağlantısına ihtiyacınız vardır. Ağda yeterli parası olan herhangi bir kişi de işlemleri doğrulayabilir.

Bir kişi ağa yatırım yaparsa, diğer yatırımlar gibi zaman içinde amortismana uğramaz. Kârı etkileyecek tek şey fiyat dalgalanmalarıdır. Riskli konsensüs algoritması kanıtı blockchain, iş kanıtından çok daha verimlidir. Çok fazla güç tüketimine bile ihtiyaç duymaz.

Aynı zamanda % 51 saldırı tehdidini azaltır.

Risk kanıtı, çalışma kanıtından oldukça kazançlı görünse de, hala önemli bir dezavantaj var. Sistemin temel dezavantajı, ademi merkeziyetçiliğin hiçbir zaman mümkün olmamasıdır.

Bunun sebebi, ağda belirlemeye yalnızca bir avuç düğümün katılabileceğidir. En fazla kriptoparaya sahip olan bireyler sonunda sistemin çoğunu kontrol eder.

#DeligatedProofOfStake (#DPoS) (Temsil Edilen Teminat Kanıtı)

Temsil Edilen Teminat Kanıtı, tipik hisse kanıtının bir çeşididir. Sistem oldukça sağlamdır ve denklemin tamamına farklı bir esneklik ekler.

Eğer hızlı, verimli, merkezi olmayan bir fikir birliği algoritmaları istiyorsanız, Delegated of Stake Kanıtı gitmek için en iyi yoldur. Burada paydaşların sorunu tam olarak demokratik bir şekilde çözülüyor. Ağdaki her bileşen bir temsilci olabilir.

Burada, madenciler veya onaylayıcılar yerine, düğümlere delegelerin adı verilir. Blok üretimini belirleyerek, bu sistem sadece bir saniye içinde işlem yapabilir! Ayrıca, bu sistem düzenleme sorunlarına karşı her seviyede koruma sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Tüm İmzaları Doğrulayan Şahitler

Genelde tanıklar düzenlemelerden ve diğer tarafsız kelimelerden ücretsizdir. Geleneksel sözleşmelerdeki standart tanık şahitlerin onaylaması için özel bir yere sahiptir. Sadece bireylerin belirli bir zamanda iletişim kurmaları gerektiğinden emin olurlar.

DPOS’ta tanıklar bilgi blokları üretebilir. Ayrıca, önde gelen tanıkları seçmek için oy kullanma kavramı da vardır. Oylama sadece sistem tamamen merkezi olmayan olduğunu düşündüğü zaman gerçekleşir.

Tüm tanıklara blok üretildikten hemen sonra ödeme yapılır. Bu oran daha önce bir oylama sistemi aracılığıyla seçiliyor.

Seçilmiş Delegelerde Özel Parametre Değişimi

Tıpkı tanıklar gibi, delegeler de seçildi. Delegeler genel ağ parametrelerini değiştirmek için kullanılır. Delegelerle işlem ücretlerine, blok aralıklarına, blok boyutlarına ve tanık ücretine erişebileceksiniz.

Ağdaki bir parametreyi değiştirmek için delegelerin çoğunluğunun aynı şeye oy vermesi gerekir. Ancak delegelere tanık gibi ödeme yapılmayacak.

Tipik Kuralı Değiştirme

Sistemi sorunsuzca çalıştırmak için şimdi ve sonra farklı özellikler eklemek gerekir. Ancak, bu özelliği ekleme işlemi potansiyel bir paydaş olmadan yapılamaz. Görgü tanıkları bir araya gelip politikaları değiştirebilir, ancak bunu yapmak için programlanmamıştır.

Tarafsız kalmaları ve sadece paydaşların çalışanları olması gerekir. Yani, başlangıçta, her şey paydaşlara bağlı.

Çifte Harcama Saldırısı Riski

DPOS’ta çifte harcama riski büyük ölçüde azaltılmıştır. Bu, bir blockchain ağı daha önce harcanan bir işlemi veritabanına dahil edemediğinde ortaya çıkabilir.

Ağ, kimsenin yardımı olmadan sağlığını kontrol edebilir ve her türlü kaybı tespit edebilir. Bu şekilde, veritabanında% 100 şeffaflık sağlar.

İşlemler Teminat Kanıtı Olarak Yapılır

Sistem hissenin kanıtının bir çeşidi olmasına rağmen, hala temel işlem sistemi tamamen hisselerin algoritmasının kanıtı üzerinde çalışmaktadır. Alım Kanıtı’nın işlem süreci, hatalı fikir birliği sistemlerine karşı ek bir koruma katmanı sağlar.

Temsil Edilen Teminat Kanununu Kimler Kullanır ?

Lisk şu an pazardaki popüler isimlerden biri. Blockchain platformu, geliştiricilere merkezi olmayan JavaScript tabanlı uygulamaları sorunsuz bir şekilde yapmaya başlamak için bir platform sunar.

Ethereum’da ortak olan birçok element vardır. Bununla birlikte, sistem, hissenin kanıtı yerine Delegasyonlu hissenin kanıtını kullanır.

Staking bununla farklı şekilde çalışır.

#LeasedProofOfStake (#LPoS) (Kiralanan Teminat Kanıtı)

Klasik Teminat Kanıtı’na yapılan bir başka bükülme, kiralanmış hissenin kanıtıdır. Yeni konsensüs algoritması blockchain bize Waves platformu tarafından tanıtıldı. Diğer herhangi bir blockchain teknolojisi platformu gibi, Waves de sınırlı miktarda güç tüketimi ile daha iyi bir yakalama sunmayı sağlar.

Orijinal riskin kanıtının, esnetme konusunda bazı sınırlamaları vardı. Sınırlı miktarda madeni para olan kişiler aslında hiç esnetme işlemine katılamazlar. Ağı başarılı bir şekilde sürdürmek için daha fazla para verecek bir bireye sadece bir avuç geride kalıyor.

Bu süreç, sistemin merkezileşmemiş bir platformda merkezileştirilmiş bir topluluk yaratmasına izin veriyor; bu görünüşe göre istenen bir şey değil.

Kiralanan teminat kanıtlanmasında, küçük sahipleri nihayet teminat yapma şansına sahip olabilirler. Paralarını ağa kiralayıp oradan faydalanabilirler.

Yeni Kiralanan Teminat Kanıtına giriş yapıldıktan sonra durum tamamen değişti. Önceki sistemin kısıtlamaları artık herhangi bir zorluk yaşamadan çözülebilir. Waves platformunun asıl amacı küçük zaman yatırımcılarına yardım etmekti.

Cüzdanında az sayıda bozuk para bulunan insanlar, büyük balıklar gibi avantajlar elde etme şansını asla yakalayamazlar. Bu sayede fikir birliği algoritmalarının ana temasını şeffaflık kurar.

#ProofOfElapsedTime (#PoET) (Geçen Süre Kanıtı)

PoET, en iyi fikir birliği algoritmalarından biridir. Bu özel algoritma, çoğunlukla ağa erişmek için izin almanız gereken izin verilen blockchain ağında kullanılır. Bu izin ağlarının madencilik hakları veya oy verme ilkeleri konusunda karar vermeleri gerekir.

Her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olmak için, PoET algoritmaları, tüm ağa şeffaflığı sağlamak için özel bir taktik kullanır. Konsensüs algoritmaları, ağın madencilere katılmadan önce tanımlanmasını gerektirdiğinden, sisteme güvenli bir giriş yapılmasını da sağlar.

Söylemeye gerek yok, bu fikir birliği algoritması sadece adil araçları kullanarak kazananlar seçmek için bir şans verir.

Bu harika fikir birliği dizisinin ana stratejisinin ne olduğunu görelim.

Ağdaki her birey bir süre beklemelidir; Ancak, zaman sınırı tamamen rastgeledir.
Bekleme süresindeki adil payını bitiren katılımcı yeni bir blok oluşturmak için önderlikte olacaktır.
Bu senaryoları doğrulamak için algoritmanın iki gerçeği göz önünde bulundurması gerekir.

Kazanan gerçekten ilk etapta rastgele sayı seçti mi ? O rastgele kısa bir süre seçip ilk önce kazananı kazanabilirdi. Birey, kendisine atandığı süreyi gerçekten bekledi mi ?

Poet özel bir CPU gereksinimine bağlıdır. Buna Intel Yazılım Koruma Uzantısı denir. Bu Yazılım Koruma Uzantısı, ağ içinde benzersiz kodları çalıştırmanıza yardımcı olur. PoET bu sistemi kullanır ve kazanmanın tamamen adil olduğundan emin olur.

#PracticalByzantineFaultTolerance(#PBFT) (Pratik Bizans Hata Toleransı)

PBFT esas olarak devlet makinesine odaklanmaktadır. Sistemi çoğaltır ancak ana Bizans genel sorunundan kurtulur. Bunu nasıl yapıyor?

Algoritma başlangıçta ağda olası arızalar olabileceğini ve bazı bağımsız düğümlerin belirli zamanlarda arıza yapabileceğini varsayar.

Algoritma, asenkron konsensüs sistemleri için tasarlanmıştır ve tüm problemlerin üstesinden gelmek için verimli bir şekilde optimize edilmiştir.

Dahası, sistemin içindeki tüm düğümler belirli bir düzende düzenlenir. Bir düğüm birincil olan olarak seçilir ve diğerleri yedekleme planı olarak çalışır. Ancak, sistemin içindeki tüm düğümler uyum içinde çalışır ve birbirleriyle iletişim kurar.

İletişim seviyesi oldukça yüksek çünkü ağda bulunan her bilgiyi doğrulamak istiyorlar. Bu güvenilmez bilgi probleminden kurtulur.

Bununla birlikte, bu yeni işlemle, bir düğümün bile tehlikeye girip girmediğini öğrenebilirler. Bütün düğümler oy çoğunluğu ile anlaşmaya varır.

PBFT Konsensüs Algoritmasının Yararları

Pratik Bizans Hata Tolerans algoritmaları bizimle bazı ilginç gerçekleri paylaşır. Model öncelikle pratik kullanım durumları için tasarlandı ve uygulanması son derece kolaydır. Bu nedenle, PBFT tüm diğer konsensüs algoritmalarına göre belirli bir avantaja sahiptir.

Onaya Gerek yok:
Bu ağdaki işlemler biraz farklı çalışır. PoW sisteminde gördüğümüz herhangi bir onaylama işlemi olmadan işlemi sonuçlandırabilir.

Eğer düğümler belirli bir blokta anlaşırlarsa, sonuçlandırılır. Bunun nedeni, tüm otantik düğümlerin aynı anda birbirleriyle iletişim kurmaları ve belirli bir bloğun anlaşılmasıdır.

Enerjide azalma:
Yeni model, güç tüketiminde PoW’dan daha iyi bir azalma sağlıyor. PoW’da her blok bireysel PoW turuna ihtiyaç duyuyordu. Bununla birlikte, bu modelde, her madenci tipik hash algoritmasını çözmemektedir.

Bu yüzden sistemin bu kadar fazla hesaplama gücüne ihtiyacı yoktur.

Sistemin Dezavantajları
Her ne kadar PBFT birçok avantaj ve umut vaat eden gerçekler sağlasa da, hala oldukça fazla dezavantajı var. Bakalım ne olduklarını.

İletişim boşluğu:
Bu algoritmanın en önemli faktörü, düğümler arasındaki iletişimdir. Ağdaki her düğüm, topladıkları bilgilerin sağlam olduğundan emin olmalıdır. Ancak, Konsensüs algoritmaları yalnızca daha küçük bir düğüm grubu için verimli bir şekilde çalışır.

Eğer düğüm grubu büyük oranda artarsa, sistem tüm düğümleri takip etmeyi zorlaştırabilir ve her biriyle iletişim kuramaz.

Kağıt, bu modeli desteklemekte ve bilgilerin doğruluğunu kanıtlamak için MAC’ler ve diğer dijital imzaları kullanmaktadır. Söylendiği gibi, MAC’ler blockchain tipi ağ sistemini kullanma yeteneğine sahip değildir, bu nedenle kullanımı sonunda kayda değer bir kayıp olacaktır.

Dijital imza iyi bir nokta olabilir, ancak tüm bu iletişim düğümlerinde güvenliği sağlamak, düğüm sayısı arttıkça daha da zorlaşacaktır.

Sybil Saldırısı:
PBFT, Sybil saldırılarına karşı oldukça savunmasızdır. Bu saldırılarda, bir grup düğümü birlikte yönetebilir ve bunu yaparak tüm ağı tehlikeye atarlar. Bu aynı zamanda daha büyük ağlarla daha da kötüleşir ve sistemin ölçeklenebilirliği azalır.

Bu modeli başka bir konsensüs algoritmalarıyla kullanabiliyorsanız, muhtemelen sağlam bir güvenli combo elde edeceklerdir.

#SimplifiedByzantineFaultTolerance(#SBFT) (Basitleştirilmiş Bizans Hata Toleransı)

SBFT’de sistem biraz farklı çalışır.

İlk olarak, bir blok oluşturucu tüm işlemleri bir seferde toplar ve bunları yeni bir blok türünde bir araya getirdikten sonra doğrular.

Basitçe ifade etmek gerekirse, bir blok tüm işlemleri toplar, buna göre başka bir blokta gruplandırır ve sonunda hepsini doğrular.

Üretici, tüm işlemleri doğrulamak için tüm düğümlerin takip ettiği belirli kuralları uygular. Bundan sonra, bir blok imzalayan onları doğrular ve kendi imzasını ekler. Bu yüzden bloklardan herhangi biri anahtarlardan birini bile kaçırırsa reddedilir.

Basitleştirilmiş Bizans Arıza Toleransının Farklı Aşamaları

  • Aşama, varlık kullanıcısının daha fazla sayıda benzersiz varlık kimliği üreteceği oluşturma aşamasıyla başlar.
  • Bundan sonra, başvuru aşamasında, kullanıcı platformdaki tüm kimlikleri gönderir.
  • Ardından, kimlikleri belirtilen kullanım koşulları durumunda olan validasyon aşamasına başlar.
  • Hepsi bir kez kaydolduktan sonra saklanır ve farklı hesaplara aktarılır. İşlemler akıllı sözleşmeler sayesinde gerçekleşebilir.
  • Son olarak, işlemler canlı hale gelir.

Bu müthiş sistemin bir diğer harika özelliği de, birçok aşamada yardımcı olan Hesap yöneticisi. Birincil hedef, tüm varlıkları güvenli bir şekilde saklamaktır. Hesap yöneticisi ayrıca tüm işlem verilerini de depolar. Yönetici, farklı kullanıcı tipleri için her türlü birleşik varlıkları içerebilir.

Bunları dijital cüzdan olarak düşünebilirsiniz. Bu dijital cüzdanları kullanarak, varlıklarınızı cüzdandan aktarabilecek ve hatta karşılığında bir kısmını alabileceksiniz. Akıllı kişileri oluşturmak için hesap yöneticisini de kullanabilirsiniz ve belirli bir gereksinim karşılandığında fonları serbest bırakır.

Varlıkların mülkiyeti nasıl akıyor?

Aslında, kazandıkları varlıklarını göndermek için adresleri ve Varlıklar Kimliğini içeren bir push modeli kullanıyorlar.

Güvenlik ve Gizlilik

SBFT, gizliliğin ağın önceliği olduğu özel bir ağ içindir. Platform, hassas bilgileri açığa çıkaracak şekilde ancak belirli sınırlamalarla tasarlandı. Bu nedenle, sistem Sıfır bilgi delilleri, bir defalık kullanım adresleri ve şifreli meta veriler gibi üç tür teknik kullanır.

Tek Kullanımlık Adresler:
Bir kullanıcının cüzdanında bazı varlıklar almak istediği her seferinde, bir kerelik kullanım adresleri atanır. Her adres birbirinden farklıdır ve bu nedenle herhangi bir kullanıcının işleme müdahale etmesini önler.

Sıfır Bilgi Kanıtı:
Sıfır bilgi kanıtı, bir işlemin tüm bileşenlerini gizlemek için kullanılır. Ancak, tüm ağ hala bütünlüğü doğrulayabilecektir. Bu, bir tarafın diğer tarafa özgünlüğünü kanıtlayacağı Sıfır Bilgi Kanıtları yardımı ile yapılır.

Bu şekilde, yalnızca alıcı ve gönderen işlemin bileşenlerini görebilir.

Meta Veri Şifreleme:
Daha fazla güvenlik sağlamak için geçişlerin meta verileri de şifrelenir. Şebeke, kimlik doğrulamasını doğrulamak için anahtarların kullanılmasına izin verecektir. Ancak, daha iyi koruma için, anahtarlar her 2–3 günde bir değişecektir.

Ayrıca, hepsi ayrı tutulur ve veri ağının farklı bölümlerinde tutulur. Böylece, bir tanesi saldırıya uğradığında, başka bir anahtar daha benzersiz anahtarlar oluşturmak için kullanabilir. Bu anahtarların yönetimi ve birkaç günde bir döndürülmesi, bu fikir birliği algoritmalarının bütünlüğünü sağlamak için gereklidir.

Blockchain tabanlı bir platform olan Chain, SBFT’yi ağdaki işlemlerinin tümünü doğrulamak için kullanır. Bunun dışında, endüstri düzeyinde bir güvenlik için bir HSM (Donanım Güvenlik Modülü) kullanıyorlar. HSM’leri kullanarak herhangi bir tek nokta arızasına ihtiyaç duymadan ekstra güvenlik sağlarlar.

#DeligatedByzantineFaultTolerance(#dBFT) (Temsili Bizans Hata Toleransı)

Çalışma Kanıtı ve Alım Kanıtı’nın en yaygın olarak bilinen fikir birliği algoritmaları olduğu konusunda bir tartışma yoktur. Blockchain ekosisteminin çoğu bu iki ortak algoritmayı takip ederken, bazıları daha yeni ve daha gelişmiş fikir birliği sistemleri uygulamaya koymaya çalışıyor. Bu öncü blockchain markaları arasında, NEO’nun adının geleceğinden emin olabilirsiniz.

Son 12 ayda gelişen büyüme ile birlikte, NEO şu anda sektördeki en sıcak kek. Çin markası oldukça potansiyel olduğunu göstermiştir. Ve neden olmasınlar? Onlar ileri görüş birliği teoreminin mucidi; Delegated Bizans Fay Toleransı (dBFT).

Popüler Bir Blockchain Teknolojisi: NEO

Bu, şu an piyasadaki popüler şifreleme yöntemlerinden biridir. Bazen Çin’in Ethereum’u denir. Ağın ana odağı, dijital varlıklarınızı düşük bir fiyata paylaşabileceğiniz akıllı bir ekonomi oluşturmaktır.

NEO, tüm işlemleri doğrulamak için Temsilci Bizans Hata Toleransını kullanıyor. NEO’nuzu tehlikeye atarsanız, GAS üretebileceksiniz. GAZ, platformların ana dolaşımdaki para birimidir. Her işlem için belirli bir miktar GAZ ücreti ödemeniz gerekecektir. Bu yüzden NEO’ya ne kadar fazla bahis yapacaksanız, o kadar fazla GAZ alacaksınız.

Ancak, bu esnetme PoS’tan biraz farklıdır.

Birçok borsa bir havuz sistemi sunar. Ancak, başka bir saklama cüzdanı yerine resmi NEO cüzdanını kullanmak en iyisidir.

DBFT’deki analizimize başlamadan önce, bu algoritmanın babasının hatalarını — Bizans Hata Tolerans konsensüs algoritmasını bildirmeliyiz.

Popüler Bir Blockchain Teknolojisi: NEO

Bu, şu an piyasadaki popüler şifreleme yöntemlerinden biridir. Bazen Çin’in Ethereum’u denir. Ağın ana odağı, dijital varlıklarınızı düşük bir fiyata paylaşabileceğiniz akıllı bir ekonomi oluşturmaktır.

NEO, tüm işlemleri doğrulamak için Temsilci Bizans Hata Toleransını kullanıyor. NEO’nuzu tehlikeye atarsanız, GAS üretebileceksiniz. GAZ, platformların ana dolaşımdaki para birimidir. Her işlem için belirli bir miktar GAZ ücreti ödemeniz gerekecektir. Bu yüzden NEO’ya ne kadar fazla bahis yapacaksanız, o kadar fazla GAZ alacaksınız.

Ancak, bu esnetme PoS’tan biraz farklıdır.

Birçok borsa bir havuz sistemi sunar. Ancak, başka bir saklama cüzdanı yerine resmi NEO cüzdanını kullanmak en iyisidir.

DBFT’deki analizimize başlamadan önce, bu algoritmanın babasının hatalarını — Bizans Hata Tolerans konsensüs algoritmasını bildirmeliyiz.

Bizans generallerinin kusurları!

Her türlü oylamaya ve sonuçlarına şahit olduğumuzda, sistemin büyük bir kusuru ortaya çıkar. Ama nasıl? Arızayı daha iyi anlamak için, aşağıdaki fikir birliği örneğini kavramanız gerekir.

DBFT konsensüs algoritmalarını takip eden düğümlerin ordu olarak bilindiğini zaten biliyorsunuz. Bir düğüm ordusunun tek bir generali var ve her zaman generalin komutasını takip ediyorlar.

Şimdi, Bizans ordusunun Roma’ya saldırmayı ve devralmayı planladığını hayal edin. Diyelim ki Bizans ordusunun dokuz generali var ve generaller şehri kuşattı ve saldırmaya hazırlar! Roma, ancak generaller birleşik, tek bir stratejinin ardından saldırmayı veya geri çekilmeyi planlıyorlarsa devralabilirler.

İşte yakala! Generallerin kendine özgü bir doğası var — oylamada% 51 oy çokluğu olan kararı izleyecekler. Burada başka bir bükülme var; Generaller bir masada oturmaya karar vermiyorlar. Bunun yerine, farklı konumlara yerleştirilmişler ve mesajları aktarmak için kuryeler kullanıyorlar.

Her türlü oylamaya ve sonuçlarına şahit olduğumuzda, sistemin büyük bir kusuru ortaya çıkar. Ama nasıl? Arızayı daha iyi anlamak için, aşağıdaki fikir birliği örneğini kavramanız gerekir.

DBFT konsensüs algoritmalarını takip eden düğümlerin ordu olarak bilindiğini zaten biliyorsunuz. Bir düğüm ordusunun tek bir generali var ve her zaman generalin komutasını takip ediyorlar.

Şimdi, Bizans ordusunun Roma’ya saldırmayı ve devralmayı planladığını hayal edin. Diyelim ki Bizans ordusunun dokuz generali var ve generaller şehri kuşattı ve saldırmaya hazırlar! Roma, ancak generaller birleşik, tek bir stratejinin ardından saldırmayı veya geri çekilmeyi planlıyorlarsa devralabilirler.

İşte yakala! Generallerin kendine özgü bir doğası var; oylamada% 51 oy çokluğu olan kararı izleyecekler. Burada başka bir bükülme var; Generaller bir masada oturmaya karar vermiyorlar. Bunun yerine, farklı konumlara yerleştirilmişler ve mesajları aktarmak için kuryeler kullanıyorlar.

Dört Tehdit!

Dört olası yol Romalıların tahtlarını korumalarına yardımcı olabilir -

İlk olarak, Romalılar generallere rüşvet vermeyi deneyebilir ve onların lehine olabilirdi. Rüşvet alacak olan general, “Hain General” olarak değerlendirilecektir.

İkincisi, herhangi bir general kolektif iraleye aykırı bir yanlış karar alabilir. Bu generaller daha çok “Uygunsuz İşlevsel General” olarak bilinir.

Üçüncüsü, haberci veya kurye Romalılardan rüşvet alabilir ve diğer generallere yanıltıcı kararlar verebilir.

Ve son olarak, dördüncü, Romalılar generallerin iletişim ağını sabote etmek için kurye ya da elçiyi öldürebilir.

Bu nedenle, Bizans Hata Toleransının konsensüs algoritmalarını kusurlu kılan dört önemli fayı vardır.

Temsil Edilen Hata Toleransı (dBFT) Sahneyi Nasıl Değiştirir?

Terleme; NEO bize Bizans generallerinin hatalarını çözmenin daha iyi bir yolunu gösterdi. Şimdi, NEO’nun gurur duyduğu Delegated Bizans Hata Toleransına bir göz atalım! DBFT, esas olarak mevcut modeli iki şekilde çözmeye odaklanmaktadır: daha iyi ölçeklenebilirlik ve daha yüksek performans.

Konuşmacılar ve Delegeler!

DBFT modelini netleştirmek için tekrar başka bir örnek kullanacağız. Bir Bizans ordusunun bürokratik bir generalden ziyade seçilmiş bir liderinin olduğunu düşünelim. Bu seçilen lider, ordunun grubunun delegesi olarak görev yapacak.

Generallerin bu seçilmiş delegeler tarafından demokratik olarak değiştirildiğini düşünebilirsiniz. Ordu bile bu delegelerle aynı fikirde olmayabilir ve öncekinin yerine geçmek üzere başka bir delege seçebilir.

Bu, generallerin bürokratik gücünü sınırlar ve hiçbir general genel orduya ihanet edemezdi. Yani, Romalılar artık sadece rüşvet alamıyor ve generalleri onlar için çalışmak için satın alamıyorlar.

DBFT’de, seçilen delegelerin ayrı ayrı düğümlerin kararlarını takip etmesi gerekiyor. Merkezi olmayan bir defter, düğümlerin tüm kararlarını not eder.

Düğüm ordusu ayrıca ortak ve birleşik düşüncelerini delege ile paylaşacak bir Konuşmacı seçer. Konuşmacılar yeni bir yasayı kabul etmek için düğüm ordusu fikrini delegelere paylaşıyor ve delegelerin en az% 66'sı hareket konusunda hemfikir olmak zorunda. Aksi takdirde, önerilen yasa kabul edilmeyecektir.

Bir hareket, delegelerin% 66'sının onayını alamazsa, teklif reddedilir ve bir uzlaşmaya varıncaya kadar yeni bir hareket önerilir. Bu süreç tüm orduyu hain veya ihanet eden generallerden korur.

Dürüst olmayan Konuşmacılar

DBFT blockchain konsensüs protokolünün bütünlüğünü engelleyebilecek iki olası senaryo var — dürüst olmayan bir konuşmacı ve dürüst olmayan bir delege.

DBFT blok zinciri konsensüs protokolü ayrıca bize bu senaryolara çözüm sunar. Dediğimiz gibi, bir defter düğümlerin kararlarını tek bir yerde tutar. Delegeler, konuşmacının gerçekten ordu için konuştuğunu doğrulayabilirler. Konuşmacının teklifi ve genel defter birleşmezse, delegelerin% 66'sı konuşmacının teklifini reddedecek ve konuşmacıyı tamamen yasaklayacaktır.

Dürüst olmayan Delegeler

İkinci senaryonun dürüst bir konuşmacısı ve muhtemelen ihaleye delege sahibi olması. Burada dürüst delegeler ve dürüst konuşmacı% 66 çoğunluk elde etmeye çalışacak ve dürüst olmayan delegenin çabalarını azaltacaktır.

Böylece Delegasyonlu Bizans Fay Toleransının (dBFT), Bizans generallerinin ve BFT görüş birliğinin bütünüyle üstesinden nasıl geldiğini görebilirsiniz. Şüphesiz, NEO daha iyi bir fikir birliği algoritması oluşturma çabalarından dolayı dünyanın her yerinden övgüyü hak ediyor.

Yönlendirilmiş Asiklik Grafikler (DAG) (Directed Acyclic Graphs)

Birçok kripto uzmanı Bitcoin’i blok zinciri 1.0 olarak ve Ethereum’u blok zinciri 2.0 olarak kabul eder. Ancak günümüzde pazarda daha modern teknolojiye sahip yeni bir oyuncu görüyoruz.

Bazıları ayrıca bunun blockchain 3.0 olduğunu söylüyor. Bir çok yarışmacı blockchain 3.0 unvanını almak için mücadele ederken, NXT, DAG olarak da bilinen Directed Acyclic Graphs uygulaması ile oyunun önünde olacak. NXT dışında, IOTA ve IoT Zinciri de DAG’ı sistemlerine uyarlar.

Yönlendirilmiş Asiklik Grafikler (DAG) Nasıl Çalışır ?

DAG’yi bir konsensüs algoritması olarak düşünebilirsiniz. Ancak DAG temel olarak bir veri yapısı biçimidir. Blokajların çoğu, veri içeren “blokların” “zinciri” iken, DAG, verilerin topolojik olarak depolandığı kesintisiz bir grafiktir. DAG, veri işleme, yönlendirme, sıkıştırma gibi belirli sorunların ele alınması için uygun olabilir.

İş Kanıtı konsensüs algoritmasını kullanarak blok oluşturmak yaklaşık 10 dakika sürer. Evet, PoW yavaş bir iş! DAG, tek bir zincir üzerinde çalışmak yerine “yan zincirleri” uygular. Bir yan zincir, farklı işlemlerin bağımsız olarak birden fazla zincirde gerçekleştirilmesine izin verir.

Bu, bir blok oluşturma ve onaylama süresini azaltacaktır. Aslında, blokların gerekliliğini tamamen çözer. Dahası, madencilik de zaman ve enerji kaybı gibi görünüyor!

Burada, tüm işlemler yönlendirilir ve belirli bir diziyi korur. Dahası, sistem asikliktir, yani ana düğümü bulma şansı bir düğüm ağacı değil, bir düğüm ağacı olarak sıfırdır. DAG, dünyaya bloksuz bloksuzluk imkanı sunuyor!

Yönlendirilmiş Asiklik Grafiklerin Temel Kavramları DAG

Artık Çifte Harcama Yok

Geleneksel blok zinciri, bir kerede tek bir blokta madenciliğe izin verir. Birden fazla maden ocağının bir bloğu onaylamaya çalışması olasılığı vardır. Bu çift harcama olasılığını yaratır.

Dahası, durum sert çatallara bile yumuşak gelebilir. DAG, önceki işlem sayısına göre belirli bir işlemi doğrular. Bu, blockchain sistemini daha güvenli ve daha sağlam kılar.

Az genişliği

Diğer fikir birliği algoritmalarında, işlem düğümleri tüm ağa eklenir. Bu, sistemin genişliğini daha hantal hale getirir. Oysaki, DAG yeni işlemleri eski işlem grafiğine bağlar. Bu, belirli bir işlemi onaylamak için tüm ağın yalın ve daha basit olmasını sağlar.

Daha Hızlı ve Daha Akıllı

DAG bloksuz bir yapıya sahip olduğundan işlemleri daha hızlı gerçekleştirebilir. Aslında, PoW ve PoS bir yarışta dedeğe benziyor.

Küçük İşlemlere Uygun

Herkes tek bir işlem üzerinden milyonlarca işlem yapmıyor. Aslında, daha küçük ödemelere daha çok tanık olunmaktadır. Ancak, Bitcoin ve Ethereum’un önemli ödeme ücretleri küçük miktarlara pek de uygun görünmüyor. Öte yandan, DAG ihmal edilebilir işlem ücretleri nedeniyle küçüklere mükemmel bir şekilde uygundur.

#ProofOfActivity (#PoA) (Etkinlik Kanıtı)

İnsanlar konusunu tartışırken Çalışmanın Kanıtı, Sınama Kanıtı, Litecoin’in yaratıcısı ve diğer üç yazar parlak bir şey düşündüler. Dünyaya basit bir soru sordular neden birbirleriyle savaşmak yerine PoW ve PoS’u birleştiremiyorlar ?

Böylece, büyüleyici bir melez fikri dünyaya geldi; Etkinlik Kanıtı. En iyi iki özelliği bir araya getirir aç olmayan bir sisteme değil, herhangi bir saldırıya karşı daha güvenli.

Etkinlik Kanıtı Nasıl Çalışır?

Etkinlik Kanıtı blok konsensüs protokolünde, madencilik süreci aynı PoW algoritması gibi başlar. Madenciler ödül almak için kritik bir bilmece çözüyorlar. Peki, PoW ile kritik fark nerede? PoW’da madenciler komple bir işlem gerçekleştiren blokları çıkartıyor.

Faaliyet Kanıtı’nda madenciler yalnızca blokların şablonunu benimser. Böyle bir şablonun içinde iki şey vardır — başlık bilgisi ve madenciler için ödül adresi.

Bir zamanlar madenciler bu blok kalıplarını benimsediler; sistem, Anlaşma Kanununa dönüştürülür. Bir blok içindeki başlık bilgisi rastgele bir paydaşı işaret eder. Bu paydaşlar daha sonra önceden mayınlı blokları doğrular.

Bir validatör ne kadar fazla yığın tutarsa, bir bloğu onaylama şansları da o kadar artar. Doğrulamadan sonra, o belirli blok blok zincirine girer.

Aktivite Kanıtı, blok zincirine bir blok eklemek ve onaylamak için iki konsensüs algoritmasından en iyisini kullanır. Ayrıca, ağ hem madencilere hem de onaylayıcılara işlem ücretlerinin adil payını öder. Böylece sistem “ortak trajedi” ye karşı hareket eder ve blok geçerliliği için daha iyi bir çözüm oluşturur.

Etkinlik Kanıtı’nın Etkileri

Blockchain yüzündeki en büyük tehditlerden biri% 51 saldırıdır. Konsensüs teoremi,% 51 saldırı olasılığını sıfıra düşürüyor. Ne madenciler ne de doğrulayıcılar, ağa bir blok eklerken sürecin eşit katkısı gerektireceği için çoğunluk olamaz.

Her ne kadar bazı eleştirmenler, Etkinlik Kanıtı blok zinciri konsensüs protokolünün bazı ciddi kusurları olduğunu söylüyor. Birincisi, madencilik özelliği nedeniyle büyük miktarda enerji tüketimi olacaktır. İkincisi, Faaliyet Kanıtı, doğrulayıcıların çifte imzasını durdurmak için herhangi bir çözüme sahip değildir. Bu iki önemli hata, konsensüs teoremini biraz geriye atar.

İki popüler blokaj, Faaliyet Kanıtı — Decred ve Espers’ı benimsedi. Yine de bazı varyasyonları var. Gerçekte, Decred, Espers konsensüs teoreminden daha popüler biri olarak kabul ediliyor.

#ProofOfImportance (#PoI) (Önem Kanıtı)

Listemizde bir sonraki Önemlilik Kanıtı blockchain konsensüs protokolü geliyor. Bu fikir birliği örneği, NEM’in ünlü ismi yüzünden ortaya çıktı. Kavram, Kabul Kanıtının bir gelişimidir. Yine de, NEM yeni bir fikir ortaya çıkardı — hasat ya da kazanma.

Hasat mekanizması, bir düğümün blok zincirine eklenmeye uygun olup olmadığını belirler. Bir düğümde ne kadar çok hasat yaparsanız, zincire o kadar fazla şans eklenir. Hasat karşılığında düğüm, validatörün ödül olarak topladığı işlem ücretlerini alır. Hasat almaya hak kazanmak için hesabınızda en az 10.000 XEM olması gerekir.

Ana Teklif Kanıtı problemini çözer. PoS’ta, zenginleştirici, daha az parası olan onaylayıcılara kıyasla daha fazla para alır. Örneğin, kripto para biriminin% 20'sine sahipseniz, blockchain ağındaki tüm blokların% 20'sini benimleyebilirsiniz. Bu, konsensüs algoritmalarını zenginler için elverişli kılar.

Önem Kanıtı’nın Belirgin Özellikleri

Haciz
Konsensüs teoreminin en ilgi çekici özelliği, kazanma ya da hasattır. Söylediğimiz gibi, ilk etapta hasat için uygun olmak için en az 10.000 jetona ihtiyacınız var. Önem Kanıtı puanınız, sahip olduğunuz hasat miktarına bağlıdır. Bununla birlikte, konsensüs algoritmaları cebinizde bulunan paraların bulunduğu süreyi dikkate alır.

İşlem Ortaklığı
Diğer NEM hesap sahipleriyle işlem yaparsanız Önem Kanıtı algoritması sizi ödüllendirir. Ağ, ikinizi ortak olarak görecek. Bununla birlikte, sahte bir ortaklık kurmayı planlıyorsanız, sistem sizi yakalayacaktır.

Puanlama Sistemi
İşlemler, Önem Kanıtı puanınıza etki eder. Puan, otuz günlük bir sürede yaptığınız işlemlere dayanmaktadır. Daha sık ve daha önemli toplam, NEM ağındaki puanınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

#ProofOfCapacity (#PoC) (Kapasite Kanıtı)

Kapasite Kanıtı konsensüsü örneği, ünlü İş Kanıtı blok zinciri konsensüs protokolünün bir yükseltmesidir. Bunun temel özelliği “komplo” özelliğidir. Madenciliğe başlamadan önce bile hesaplama gücünüzü ve sabit disk depolama alanınızı ayırmanız gerekecek.

Bu doğa, sistemi daha hızlı hale getirir. Çalışma Kanıtı sadece dört dakikada bir blok oluşturabilirken Çalışma Kanıtı aynı şeyi yapmak için on dakika alır. Dahası, PoW sisteminin karışma problemini çözmeye çalışıyor. Bilgisayarınızda ne kadar çok çözüm veya arsa varsa, maden savaşını kazanma şansınız o kadar iyi olur.

Kapasite Kanıtı Nasıl Çalışır?

Konsensüs teoreminin doğasını anlamak için, iki kavramı kavramak zorundasınız — komplo ve madencilik.

Bilgisayarınızın sabit sürücüsünü çizerek, temel olarak bir “nonce” yaratıyorsunuz. Kapasite Kanıtı algoritmasındaki nonces, Bitcoin’lerden biraz farklı. Burada, denkleri çözene kadar kimliğinizi ve verilerinizi toplamak zorunda kalacaksınız.

Birliklerin her biri bir araya toplanmış toplam 8,192 hash’a sahiptir. Paket numarası yine “kepçe” olarak bilinir. Her kimlik, maksimum toplam 4.095 kepçe alabilir.

Bir sonraki konsept, sabit sürücüdeki “madencilik”. Söylediğimiz gibi, bir kerede 0 ila 4,095 kepçe alabilir ve bunları sabit sürücünüze kaydedebilirsiniz. Bağışları çözmek için size asgari bir süre tanınacaktır. Bu son tarih aynı zamanda bir blok oluşturma zamanını da gösterir.

Ortakları diğer madencilerden daha erken çözmeyi başarabilirseniz, ödül olarak bir blok alırsınız. Ünlü bir örnek, Kapasite Kanıtı algoritmasını benimseyen Burst olabilir.

Kapasite Kanıtı Artıları ve Eksileri

Sabit sürücüdeki madencilik, normal İş Kanıtı’ndan çok daha verimlidir. Bitcoin protokolünde gördüğümüz pahalı maden kuleleri için servet harcamanıza gerek kalmayacak. Ev PC’nizin sabit diski, bu fikir birliği algoritmasıyla incelemeye başlamak için yeterlidir.

Gerçeği söylemek gerekirse, bu fikir birliği algoritması blockchain de bazı ciddi sakıncaları vardır. İlk olarak, işlem büyük miktarda yedek disk alanı yaratır. Sistem, madencileri, merkezi olmayan konsepte tehdit teşkil eden daha büyük depolama birimleri ile destekleyecektir. Bilgisayar korsanları bile sistemi kullanabilir ve madencilik kötü amaçlı yazılımını sisteme enjekte edebilirler.

#ProofOfBurn (#PoB) (Yanma Kanıtı)

Bu fikir birliği dizisi oldukça etkileyici. PoW şifreleme para birimini korumak için, paraların bir kısmı yakılacak! Bu süreç, madencilerin bir “Eater Address” e birkaç para göndermesiyle gerçekleşir. Eater Addresses bu paraları hiçbir amaçla harcayamaz. Bir defter, yanmış sikkeleri izler ve onları gerçekten telafi edilemez kılar. Bozuk paraları yakmış olan kullanıcı da bir ödül alır.

Evet, yanma bir kayıptır. Ancak, süreç, paraları bilgisayar korsanlarından ve siber saldırılarına karşı uzun vadede koruyacağından dolayı geçicidir. Ayrıca, yanma işlemi alternatif madeni paraların payını arttırır.

Böyle bir senaryo, bir kullanıcının bir sonraki bloğu benimseme şansını arttırır ve gelecekte de kazancını arttırır. Yani, yakma maden ayrıcalığı olarak kullanılabilir. Karşı taraf, bu blockchain konsensüs protokolünü kullanan bir şifreleme para biriminin mükemmel bir konsensüs örneğidir.

Eater (Yiyen) Adresi

Bozuk para yakmak için, kullanıcılar bunları Eater Adreslerine gönderir. Bir Eater Adresinin herhangi bir özel anahtarı yok. Bu nedenle hiçbir kullanıcı, içinde tutulan paraları harcamak için bu adreslere erişemez. Üstelik bu adresler rastgele bir şekilde üretiliyor.

Bu madeni paralara erişilemez veya “sonsuza dek gitti (!)” Olmasına rağmen, hesaplanan tedarik olarak kabul edilir ve yanmış olarak etiketlenir.

Yanma Kanıtı Algoritmasının Artıları ve Eksileri

Madeni paraların yakılmasının ardındaki birincil sebep, daha fazla istikrar sağlamaktır. Uzun vadeli oyuncuların uzun süre para kazanma eğiliminde olduklarını biliyoruz.

Sistem, bu uzun vadeli yatırımcılara daha istikrarlı para ve uzun vadeli taahhütler vererek tercih etmektedir. Dahası, bu ademi merkeziyetçiliği arttırır ve daha iyi dağıtılmış bir ağ oluşturur.

Ancak senaryoya hangi açıdan bakarsanız bakın, yanan paralar onu boşa harcar! Bazı yiyici adreslerinde bile içlerinde 100.000 $ değerinde Bitcoin var. Parayı kurtarmak için hiçbir yolu yoktur yanmıştır!

#ProofOfWeight (#PoWeight) (Ağırlık Kanıtı)

Tamam, Ağırlık Kanıtı blockens konsensüs protokolü, konsensüs algoritmaları listemizin son konumunda. Bu, İhale Kanıtı algoritmasının büyük bir yükseltmedir. Kendini kanıtla, ne kadar çok sahibi olursan, şansın o kadar iyi olur! Bu fikir sistemi biraz yanlı yapıyor.

Ağırlık Kanıtı, PoS’un bu tür önyargılı doğasını çözmeye çalışır. Algorand, Filecoin ve Chia gibi kripto para birimleri, PoWeight’ı uygular. Ağırlık Kanıtı, PoS’ta olduğu gibi daha fazla jetona sahip olmaktan başka bazı faktörleri göz önünde bulundurur.

Bu faktörler “Ağırlıklı Faktörler” olarak tanımlanır. Örneğin, Filecoin sahip olduğunuz IPFS verisinin miktarını göz önünde bulundurur ve bu faktöre ağırlık verir. Diğer faktörlerin bazıları arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, Uzay Zamanı Kanıtı ve İtibar Kanıtı yer almaktadır.

Bu sistemin temel avantajları özelleştirme ve ölçeklenebilirliktir. Her ne kadar teşvik edici bu konsensüs algoritması için büyük bir zorluk olabilir.

Referans Consensus Algorithms by Hasib Anwar

Devrim Danyal İrtibat & Sosyal Ağlar 📱

Kurumsal Ajans: http://www.miradorspeakeragency.com/konusmaci/devrim-danyal

Medium: http://medium.com/@devrimdanyal

Twitter: http://twitter.com/devrimdanyal

LinkedIn: http://linkedin.com/in/devrimdanyal

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCQyZ0OKFXCKMHK1nDXKaX6w

Instagram : https://www.instagram.com/devrimdanyal

Podcasts : https://open.spotify.com/show/6Im2GwBsAXZgysw2bIagXr

--

--

Devrim Danyal

Physics Eng. Blockchain Cryptocurrency Metaverse NFT Consultant Trainer / Fizik Müh. Blokzincir Kriptopara Akıllı Sözleşme NFT Metaverse Eğitmeni Danışmanı