Dağıtık Defter Teknolojisi DLT ve Çeşitleri

Devrim Danyal
12 min readApr 27, 2020

Uluslararası kalkınma işbirliğinde blockchain teknolojisinin kullanımını değerlendirmek göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Kafa karıştırıcı teknik jargon dağları, hype ve gerçeklik arasında ayrım yapmayı zorlaştırır. Neyse ki, bilgisayar bilimlerinde bir derece elde etmek, geliştirme için blockchain kullanım vakalarını yapıcı bir şekilde değerlendirebilmek için bir ön şart değildir. Bununla birlikte, blockchain meraklıları tarafından sıklıkla kullanılan birkaç temel terimi anlamak için biraz zaman ve çaba sarf etmeye değer.

Defterler (Ledgers)

Eski zamanlardan beri, tüccarlar alınan ödemelerle satılan malları uzlaştırmak için satın aldıkları, sattıkları ve ticaret yaptıkları malları takip etmek için liste kitapları veya defterleri kullandılar. Varlıklar ve ödemeleri takip etmek için basit ve güvenilir bir mekanizma sağlayarak defterler, modern toplumları ve bunların ekonomik faaliyetlerini organize etmek için temel bir araç haline geldi. Modern defterler, hesap bakiyeleri, arazi unvanları, telif hakları veya oylar gibi çeşitli şeyleri belgeler. Kimliklerin, mülkiyet haklarının, varlık akışlarının güvenilir bir kaydını oluştururlar ve karmaşık sözleşme anlaşmaları için belgesel destek sağlarlar.

Dağıtılmış Defterler (Distributed Ledgers)

Dağıtılmış bir defterde, kişinin takip etmek istediği gerçeklerin listesi sadece tek bir merkezi yerde depolanmaz. Bunun yerine, aynı deftere ait birden fazla kopya farklı taraflarca aynı anda tutulur. Başka bir deyişle, bir kavram olarak defterler mantıksal olarak üniter olsa da (yalnızca bir defter vardır), dağıtılmış bir defter fiziksel olarak merkezden uzaklaştırılmıştır. Ağdaki birçok kuruluş, aynı deftere ait bir kopyasını saklar, böylece bir kopyanın imhası, defterin tamamının imha edilmesiyle sonuçlanmaz.

Dağıtılmış bir defterde, kişinin takip etmek istediği gerçeklerin listesi sadece tek bir merkezi yerde depolanmaz. Aksine, aynı deftere ait birden fazla kopya aynı anda farklı taraflarca tutulur.

Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT)

Dağıtık defter teknolojileri, herkesin aynı anda aynı verileri görmesi için, tüm ağ katılımcıları arasında defteri kebirin mevcut durumu konusunda fikir birliği sağlamak üzere tasarlanmıştır. Daha doğrusu:

DLT, dijital olarak temsil edilen varlıkların veya bilgilerin eşler arası bir ağ üzerinden oluşturulmasını ve aktarılmasını doğrulamak için şifreleme algoritmaları kullanan paylaşılan (“dağıtılmış” veya “merkezi olmayan”) dijital defterlerdir. Onlar, dağıtılmış konsensüs protokolleri, kriptografi ve yerleşik ekonomik teşviklerin yenilikçi bir kombinasyonu ile çalışırlar.

Defter üzerinde izlenen dijital olarak temsil edilen varlıklar para, hisse senetleri, tahviller veya diğer finansal varlıklar, arazi veya araçlara ilişkin unvanlar gibi fiziksel varlıklar veya veri veya sanatsal yaratımların kontrolü veya kullanımı gibi maddi olmayan varlıklar (müzik) olabilir. , videolar, resimler vb.). DLT’nin fikir birliği mekanizması, defteri kebir dijital haklarının (sahte) yetkisiz kopyalarının yaratılmasını veya diğer tarafın bilgisi olmadan (‘çift harcama’) aynı anda birden fazla tarafa satılmasını mümkün kılmaz. Bu, defter üzerindeki girişlerin her zaman güncel olmasını ve defter üzerindeki diğer verilerle doğrulanmasını sağlar.

Bu dağıtılmış fikir birliği oluşturma yöntemi, modern bilgi işlem tarihinde devrim niteliğinde bir gelişmedir ve gelecekteki toplumsal ve ekonomik varlıkların örgütlenmesi için önemli etkileri vardır.

DLT, İnternet’e yeni bir güven katmanı ekleyerek yeni bir veri egemenliği seviyesi sunar ve ilk kez hem az hem de tahrif edilemez dijital varlıkların yaratılmasını mümkün kılar. Bu nedenle, bir blok zincir Bitcoin’in ilk tamamen işlevsel örneği para birimleri alanında ortaya çıktı. Bitcoin’den önce, ne çift harcanan ne de taklit edilemeyen merkezi olmayan bir dijital para birimi oluşturmak imkansızdı. Bitcoin gibi bir blockchain yapısında, bu, blok zincirlerinden, dijital imzalardan ve ‘iş kanıtı’ adı verilen bir teşvik mekanizmasından oluşan bir veri yapısı uygulanarak elde edilir:

Tüm işlemlerin bir kopyası, işlemin tüm tarafları tarafından dijital olarak imzalanan, her bir işlemin ve bir bütün olarak defterlerin bütünlüğünü onaylayan değişmez bir blok zinciri olarak saklanır. Bitcoin’inki gibi bir blok zincir yapısında, ağ tarafından kabul edilen gerçeğin sürümüne sahip olmak isteyen düğümler, işlem parçaları üzerinde doğrulayıp onayladıkları madencilik olarak bilinen bir sürece girmelidir. Bu süreçte, düğümler pahalı bilgi işlem donanımı ve daha pahalı elektrik gerektiren bir iş kanıtı olarak bir kriptografik bulmacayı çözmek zorundadır. Bir saldırgan ağ üzerinde yanlış bir fikir birliği oluşturmak için yeterli düğüm oluşturmaya karar verse bile, bu saldırı için madencilik maliyetleri potansiyel faydalardan daha ağır basacaktır. Bu nedenle, Bitcoin’in blok zinciri protokolü, hile avantajlarının maliyetlerden çok daha ağır basacağı şekilde teşvikler belirler.

DLT, İnternet’e yeni bir güven katmanı ekleyerek yeni bir veri egemenliği seviyesi ve ilk kez sunarak hem kıt hem de tahrif edilemez dijital varlıkların yaratılmasını mümkün kılar.

Akıllı Sözleşmeler (Smart Contracts)

Kripto para birimleri, blockchain teknolojilerinin ilk pratik uygulaması olsa da, hiçbir şekilde tek değiller. Belirli blok zincirlerinin bir başka önemli özelliği, ‘akıllı sözleşmeler’ oluşturmak için kullanılabilmeleridir. Bunlar, önceden belirlenmiş olaylara yanıt olarak basit görevlerin performansını otomatikleştirmek için kullanılabilir.

Örneğin, evinizde yerel bir süthaneden taze süt dağıtımını kabul etmek için İnternet özellikli bir priz olduğunu düşünün. Hazne, hazneye yerleştirilmiş bir süt şişesinden QR kodunu taramak ve gerekli ödemeyi teslimattan sonra süthaneye otomatik olarak iletmek için akıllı bir sözleşme ile programlanabilir. Teorik olarak, akıllı sözleşmeler, her türlü Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları arasında ve her türlü amaç için bu tür işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilir. Akıllı arabalar kendi otopark ücretlerini ödeyebilir, akıllı güneş panelleri komşu evleri elektrik sağlamak için şarj edebilir; olasılıklar sonsuz görünüyor.

Akıllı sözleşmeler, dijital olarak temsil edilen bir sözleşmenin etrafındaki kural ve cezaları tanımlar ve bu sözleşmeden doğan yükümlülükleri otomatik olarak uygular. Teorik olarak, geleneksel bir bilgisayarda çalışan herhangi bir uygulama veya otomatik işlem, dağıtılmış bir konsensüs ağında da yürütülebilir. Ağın kolektif gücü, program kodunun (
tarafların sözleşmesinin şartları) tüm taraflar arasında önceden kararlaştırılanla aynı şekilde yürütülür. Bu, kuralların uygulanmasını izlemek ve sağlamak için üçüncü bir tarafın dahil edilmesini gereksiz kılar ve sonuç olarak işlem maliyetlerini düşürür.

Akıllı sözleşmeler, dijital olarak temsil edilen bir sözleşmenin etrafındaki kural ve cezaları tanımlar ve ayrıca bu sözleşmeden doğan yükümlülükleri otomatik olarak uygular.

Bununla birlikte, süt dağıtım örneğinin de gösterdiği gibi, akıllı sözleşmeler ne gerçekten akıllı ne de gerçekten sözleşmelerdir. Yalnızca önceden programlanmış talimatları yerine getirmeleri anlamında akıllı değildirler. Teslim edilecek kişi hazneye boş bir süt şişesi yerleştirecek olsaydı, QR kodunun taranması, hiçbir süt verilmemiş olsa bile haznenin sütçeyi ödemesi ile sonuçlanacaktır. Benzer şekilde, bir anlaşmanın bir dizi kodlama parametresine indirgenmiş olduğu gerçeği, yasal olarak bağlayıcı bir sözleşmenin statüsünü vermez. Bu, teslimat örneğindeki “süt” kelimesini “kokain” kelimesiyle değiştirerek görülebilir. Kokain teslimatlarını doğrulamak ve ödemek için programlanmış akıllı bir sözleşme yasal bir sözleşme teşkil etmeyecektir, çünkü yasadışı mal alım ve satım sözleşmeleri yasa gereği geçersizdir.

Son olarak, akıllı sözleşmeler bilgisayar koduna dayandığından, bunları yürüten kod kadar yalnızca ‘akıllı’ olurlar. Kodda bir hata varsa, sözleşme tarafların beklenti ve isteklerine göre yürütülemez. Bu gibi durumlarda, hataları düzeltmek veya sözleşme sözleşmesini değiştirmek için zincir dışı müdahale gerekebilir ve otomasyondan elde edilen avantajlar kaybedilebilir. Akıllı sözleşmeler, başka bir deyişle, sadece onları kodlayan programcılar kadar iyidir.

Bu temel terminoloji göz önünde bulundurulduğunda, sıradan veri tabanlarına kıyasla dağıtılmış defterlerin temel özelliklerine bakalım. Bir DLT kullanmanın uluslararası kalkınma bağlamında ne zaman ve neden mantıklı olabileceğini anlamak çok önemlidir.

DLT ve Sıradan Veritabanları

DLT, sıradan veritabanlarından veya sistemlerden birkaç önemli açıdan farklıdır:

- Fiziksel olarak merkezi olmayan — DLT fiziksel olarak merkezi olmayan, yani aynı verilerin kopyaları farklı yerlerde depolanır. Ağdaki bir düğüm aşağı inerse, defterdeki ağdaki diğer tüm düğümler tarafından erişilebilir kalır. Aslında, ağdaki tüm düğümler düşmedikçe, defteri bir bütün olarak bütünlüğü, kullanılabilirliği ve işlerliği korunur. Bu güçlü bir esneklik özelliğidir. DLT’nin tek bir arıza noktası yoktur, bu da onları felaket siber saldırılara veya elektrik kesintileri veya doğal afetler gibi gerçek yaşam tehditlerine karşı daha az duyarlı hale getirir.

- Dağıtılmış fikir birliği mekanizması — blockchain teknolojisinin özünde, defteri defterin tüm kopyalarını güncel ve birbirleriyle senkronize tutan bir fikir birliği mekanizması yatar. En önemlisi, yanlış veya potansiyel hileli işlemleri veritabanının dışında tutmak için modern şifreleme teknolojisi ve oyun teorisi teşvikleri kullanmaktadır. Bu nedenle, ağa katılan herhangi bir tarafa güvenmeye gerek olmadığından DLT bazen “güvenilmez” teknoloji veya “güven makineleri “3 olarak adlandırılır. Bunun yerine, tüm katılımcılar kolektif güvenlerini, birbirleriyle etkileşimlerini yöneten konsensüs protokolünün sağlamlığına yerleştirirler. Mutabakat mekanizmaları kişisel olarak “sistemi oyunla” hesaplamalı veya ekonomik olarak mümkün kılmadığı sürece, tüm kullanıcılar sistemin beklendiği gibi çalışacağından yüksek derecede güven duyabilirler.

- Veri bütünlüğü — bir işlem katılımcı taraflarca onaylandıktan ve deftere yazıldıktan sonra, protokol olaydan sonra herhangi bir değişiklik yapılmasına izin vermez. Sonuç olarak defteri kebir faydası kısmen değişmezliğinden türetilir. DLT’nin özel veri yapısı, her bir defteri kebir girişinin bütünlüğünü ve defteri bir bütün olarak doğruluğunu sağlar. Post-post verileri değiştirme girişimleri uzlaşma kuralı tarafından reddedilecek ve girişimin kendisi tüm katılımcı taraflar tarafından görülebilir hale gelecektir.

- Halka açık bir defterde paylaşılan yönetişim, merkezi bir kuruluş yoktur; defteri yöneten bir yönetici. Merkezi bir parti olmadığından (bekçi yok), kimsenin katılmasını engellemenin bir yolu yoktur. Bu nedenle kamu blok zincirlerine genellikle açık denir. Bunu takip eden önemli bir sonuç, tamamen kamuya açık dağıtılmış defterlerin sansüre dayanıklı olmasıdır. Deftere katılan çeşitli taraflar, birbirlerinin işlerini kontrol ederek birbirlerini dürüst tutmaya yardımcı olurlar, ancak birbirlerinin deftere katkı yapmasını ve defteri kullanmasını engelleme yetkisi yoktur.

Bu şıkların “genel DLT” den bahsettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu referansın ima ettiği gibi, aslında erişilebilirlik veya konsensüs mekanizmaları gibi çok sayıda farklı DLT tipi vardır. Bazıları merkezi veritabanı sistemleri ile ortak birçok özelliğe sahiptir, diğerleri daha azdır. Şimdiye kadar tanıtılan temel terminoloji ve kavramların çoğu DLT’ye genel bir şekilde uygulandığı düşünülebilir. Yine de, nüansları takdir etmek önemlidir. Aşağıdaki bölüm bu nedenle ana DLT tiplerini ve bunların güçlü ve zayıf yönlerini sunar.

DLT Çeşitleri

DLT’nin yapısal özellikleri, üzerine inşa edilebilen uygulamaların teknik fizibilitesini büyük ölçüde etkiler. Bu yapısal özellikleri anlamak, potansiyel DLT kullanım örneklerini uluslararası kalkınma bağlamında değerlendirebilmek için gerekli bir ön koşuldur. Bitcoin blok zinciri gibi ‘blok zincirleri’ en iyi bilinen DLT tipi olsa da, uygulamada DLT birkaç farklı tipte gelir ve aralarında ayrım yapabilmek önemlidir.

Herkese Açık İzinsiz Blokzincirleri

Kamu-izinsiz blok zincirleri, prensip olarak herkesin katılabileceği blok zincirleridir. Biraz teknik bilgi birikimi ve İnternet özellikli bir cihazla, herkes protokole bağlanabilir ve blok zinciri (‘yazar’) üzerinden işlem yapabilir veya blok zinciri (‘okuyucu’) üzerinde gerçekleşen işlemleri görüntüleyebilir. Benzer şekilde, yeterli zamana ve kaynaklara sahip olan herkes, ağı güvence altına alan (‘madenciler’) ve blockchain’in doğal dijital belirtecinin yeni birimlerini (örneğin Bitcoin blok zincirinde Bitcoins veya Ethereum blok zincirinde Ether) alan matematiksel hesaplamaları gerçekleştirmeye yönelik hesaplama gücünü ayırabilir. ) bu iş için bir ödül olarak. Protokol kodu açık kaynak kodludur ve kodda yapılan değişikliklere ilişkin kararlar çoğunlukla oy birliği ile alınır. Kısacası, halka açık, izinsiz bir blok zincirinin girişi, kullanımı veya görüntülenmesinin önünde herhangi bir engel yoktur.

Kamu-izinsiz blok zincirlerinin güçlü yanları:

Kullanım kolaylığı ve erişim hakkı — girişin önündeki düşük engeller

Nispeten yüksek güvenlik — mali güdülen taraflar tarafından ağın güvenliğini sağlamak için büyük miktarlarda enerji ve bilgi işlem gücü tahsis edilir

Sürekli kamu denetimi — koddaki hatalar, kod açık kaynak olduğu için genellikle hızlı bir şekilde tespit edilir ve sabitlenir;

Şeffaflık / denetlenebilirlik — ağda daha önce gerçekleşen tüm işlemler, ilk işlemden en son işleme kadar herkes tarafından her zaman görüntülenebilir

Konsensüs için özel bir aracı gerekmemektedir — defteri kebir devleti üzerinde mutabakat, devleti teyit eden bir aracı olmadan gerçekleştirilebilir.

Kamu-izinsiz blok zincirlerinin zayıf yönleri:

`Gizlilik — bazı durumlarda kişisel gizlilik endişeleri, veri depolama ve iletimi söz konusu olduğunda kamuya açık sorumluluk endişelerini ortadan kaldırabilir (ancak bazı yeni nesil kamu blok zincirlerinin, kullanıcı gizliliğini artırmak için zaten gelişmiş şifreleme teknikleri kullandığını unutmayın. Örn. Zcash ve Monero)

Ölçeklenebilirlik — bugün faaliyette olan en popüler kamu izinsiz blok zincirleri, Visa gibi merkezi ağlarda saniyede 50.000'den fazla işlemle karşılaştırıldığında, saniyede sadece üç ila 20 işlem yapabiliyor.

Maliyetler — bir işlemin işleme maliyetleri (madencilik ücretleri) genellikle ağın kullanımı arttıkça artar ve böylece mikroişlemleri işlemek için maliyeti düşürür. Halka açık izinsiz blok zincirlerinde, blok zincirini yönetilemez boyutta şişiren spam saldırılarına karşı işlem ücretleri gereklidir.

Enerji tüketimi — en popüler blok zincirlerinin birçoğu, hesaplama için ağır konsensüs mekanizmalarına dayanır ve bu da onları çalıştırmak için yüksek enerji yoğunluğu sağlar. 4 Ocak 2019 itibariyle, Bitcoin ağının elektrik tüketimi toplam dünya enerji tüketiminin% 0,21'i kadardır. Bu, tek bir Bitcoin işleminin 15.48 ABD hane halkına bir gün boyunca güç sağlayacak kadar elektrik tükettiği anlamına gelir. Bununla birlikte, yukarıda açıklanan “iş kanıtı” dışında, kaba işlem hesaplayıcı kuvvete dayanmayan ve bu nedenle çok daha az enerji gerektiren “iş kanıtı” dışında fikir birliği mekanizmaları olduğunu da belirtmek önemlidir.

Özel İzinli Blokzincirleri

Özel izinli blok zincirlerinde, yalnızca erişim izni verilen (“izin”) taraflar işlemlerin yürütülmesine, madenciliğe veya görüntülenmesine katılabilir. İzinler ayrı olarak yönetilebilir, bu nedenle örneğin görüntüleme açık olabilir, ancak madenciliğe izin verilir.

Kod açık veya kapalı kaynak olabilir, ancak çoğu durumda, zincire katılma izni olan taraflarca görevlendirilmiş veya sözleşmeli geliştirici ekipler tarafından korunur. Özel blok zincirleri, ortak çıkarları olan aktörler konsorsiyumları arasında popüler bir çözümdür. Örneğin Ripple, çok uluslu bankaları tek bir ortak defter aracılığıyla bağlayarak bankalararası yerleşim süreçlerini daha hızlı ve daha ucuz hale getirmeyi amaçlıyor.

Özel İzinli Blokzincirlerinin Güçlü Yönleri:

`Daha küçük enerji ayak izi ile daha yüksek ölçeklenebilirlik — özel zincirlere erişim daha az sayıda güvenilir tarafla sınırlı olduğundan, ağa katılan düğüm sayısı daha az sayıda tutulabilir ve ağın güvenliğini sağlamak için gereken hesaplama işi miktarı böylece azaltılabilir

`Gizlilik — gizlilik, onaylanan katılımcılar arasında gizlilik anlaşmaları yapılarak sağlanabilir.

“Daha düşük işlem maliyetleri — işlem doğrulayıcı olarak atanan katılımcıların, kripto para birimi ödülleri yerine” koşullandırma “(veya onaylama) işlemlerini katılım koşulu olarak gerçekleştirmeleri ve böylece işlem maliyetlerini düşürmeleri istenebilir

Bilgi yönetimi üzerinde daha yüksek kontrol — atanan taraflar hassas bilgilere erişimi daha kolay kontrol edebilir.

Özel izinli blok zincirlerinin zayıf yönleri:

`` Güvenlik — özel blok zincirleri, artan siber güvenlik riskleri anlamına gelen kamu zincirleri kadar geniş bir şekilde dağıtılmaz;

`` Gizli anlaşma / hile endişeleri — defteri kebir bütünlüğü iyi niyetle hareket eden tüm onaylanmış katılımcılara bağlı olduğundan, güvenilir katılımcılara erişimi kısıtlamak ve bu katılımcıların gerçekten kabul edilen şartlara uygun hareket ettiklerini düzenli olarak denetlemek ve doğrulamak gerekir.

`Verimsizlik — teknik ve maliyet açısından, Oracle, MySQL ve NoSQL gibi daha geleneksel ağa bağlı veritabanı çözümlerinin daha düşük maliyetle yeterli olabileceği bilinen, güvenilir taraflar arasında özel blok zincirleri kullanmak çoğu zaman mantıklı değildir.

Hibrit Blokzincirler

Adından da anlaşılacağı gibi, hibrid blok zincirleri, hem kamu-izinsiz hem de özel izinli blok zincirlerinin bazı özelliklerini birleştirir. Örneğin bir melez zincir, zincirin madencileri için “izinli”, ancak okuyucuları ve yazarları için “genel” olarak yapılandırılabilir. Alternatif olarak, bir hibrit zincir açık kaynak ve kapalı kaynak kodunun bir kombinasyonunu kullanabilir. Bazı kullanıcıların belirli türdeki bilgileri görüntülemesine ve ağ üzerinden belirli işlem türlerini gerçekleştirmesine izin verirken diğerlerinin bunu yapmasını kısıtlayabilir. İyi bilinen hibrit projelere örnek olarak R3’ün Corda, Hyperledger Fabric ve Hyperledger Burrow gibi Linux Vakfı’nın Hyperledger projelerinden bazıları ve Enterprise Ethereum Alliance çatısı altında yapılan çeşitli deneyler verilebilir.

Hibrit Blokzincirlerinin Güçlü Yönleri:

Özelleştirilebilirlik / esneklik — kullanım durumuna göre tasarım özelliklerini seçme ve seçme yeteneği; Örneğin. farklı kullanıcı türlerine farklı erişim ve kullanım hakları düzeyleri verilebilir; gizlilik ve şeffaflık özellikleri belirli kullanıcı sınıflarına, eylemlere veya bilgi kategorilerine göre uyarlanabilir; farklı amaçlar için farklı güvenlik özellikleri ve kimlik uygulamaları benimsenebilir

Konsorsiyum dostu — büyük çokuluslu şirketler ve küresel finans kurumları özelleştirilebilirlikleri nedeniyle hibrit blok zincirlerini tercih ediyor; bu nedenle, genellikle
birkaç büyük kuruluş bir DLT projesi üzerinde birlikte çalışmak istemektedir.

Hibrit Blokzincirlerinin Zayıf Yönleri:

Karmaşıklık ve maliyet — özel tasarıma duyulan ihtiyaç onları zaman alıcı ve masraflı hale getirir

Birlikte çalışamazlık — yüksek derecede özgüllük ve özelleştirme, diğer DLT (özellikle kamuya açık izinsiz DLT) ile birlikte çalışabilirlik açısından önemli engeller oluşturur;

Kilitleme efektleri — özelleştirilmiş, birlikte çalışamaz protokollerin tanıtımı, dağıtılmış defter platformları arasında sağlıklı rekabeti engelleyerek kilitleme etkilerine yol açabilir ve sonuçta yeniliği engelleyebilir ve zaman içinde kullanıcılar için fiyatların yükselmesine yol açabilir.

DAG (Directed Acyclic Graphs) tabanlı DLT mimarileri

İşlemleri ‘zincirleme’ yerine asenkronize bir şekilde iletmek ve onaylamak için DAG’lar (her kenarın daha önceki bir kenardan daha sonraki bir kenara yönlendirildiği döngüsel olmayan grafikler) olarak adlandırılan Yönlendirilmiş Asiklik Grafikler kullanan bir dizi DLT vardır. . Bunlar arasında Railblocks, Hedera Hashgraph ve IOTA Tangle var. Örnek olarak, şu anda Avrupa’nın en büyük DLT platformu olan ikincisini ele alacağız. IOTA, milyarlarca bağlı cihaz arasında mikro ölçekli makine-makine işlemlerini kolaylaştırmak için Nesnelerin İnterneti (IoT) ortamı için hafif bir protokol olarak tasarlanmıştır. Blok zincirlerinin aksine, Arapsaçı’nın özel bir “madencisi” yoktur. Bunun yerine, ağa yeni bir işlem ileten IoT’ye bağlı her aygıt, kendi işleminin onaylanması için bir ön koşul olarak diğer iki işlemi onaylamak için gerekli hesaplama hesaplamalarını gerçekleştirmelidir.

DAG tabanlı DLT’lerin güçlü yanları:

`Üçüncü taraf ücretleri yok — fikir birliği protokolü madencilere dayanmadığından, kullanıcıların mikro ödemeler göndermesini mümkün kılan üçüncü taraf işlem ücretleri yoktur

Ölçeklenebilirlik — DLT tasarımları, her katılımcının diğerlerinin işlemlerini onayladığı (madencilere güvenmek yerine), yalnızca gerekli veri senkronizasyonu ve koordinasyon çabalarıyla sınırlı sayıda katılımcıyla ölçeklenebilir ve daha hızlı olabilir.

Bölüm toleransı — DAG tabanlı bir DLT uzun süre ana ağdan ayrılabilir ve İnternet bağlantısı olmadan çalışmaya devam edebilir (örneğin Bluetooth veya teorik olarak TV veya radyo bant genişliği üzerinden), daha sonra ana ağa tekrar katılabilir İnternet bağlantısı yeniden kurulduktan sonra; bu özellik sınırlı İnternet bant genişliği ve / veya güvenilir olmayan elektrik beslemesi olan bölgelerde özel bir öneme sahiptir.

DAG tabanlı DLT’lerin zayıf yönleri:

`Spam saldırılara açık — IoT cihazları çok düşük hesaplama gücüne sahip, bu da kötü niyetli aktörlerin karışıklığın boyutunu şişirmesini ve spam işlemleri (DDoS saldırıları) göndererek ağın işlem onay oranlarını yavaşlatmasını nispeten kolaylaştırıyor; bu, bir dereceye kadar izin verilen merkezileştirme gerektiren spam karşıtı önlemlerin uygulanmasını gerekli kılar

Şebekenin merkezileştirilmesi — şu anda, IOTA’nın mimarisi, özel izin verilen zincirler veya merkezi veritabanlarıyla ilişkili zayıflıklarla birlikte gelen merkezi bir koordinatör gerektirir. Koordinatörün işlevselliğinin tamamen merkezi olmayan ve eski haline getirilip getirilemeyeceği konusunda tartışmalar ve araştırmalar devam etmektedir.

` Bölme toleransı — bu kavram DAG yapılarının bir gücü olarak ana hatlarıyla belirtilmiş olsa da, bölme toleransının hala büyük ölçüde teorik olduğunu ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korunma yeteneğini belirtmek

Özetlemek gerekirse: dağıtılmış defter teknolojileri bugün çarpıcı bir şekil ve boyut yelpazesine sahiptir. Her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır ve DLT’nin uluslararası kalkınma işbirliği bağlamında yararlı bir şekilde konuşlandırılması olasılığını değerlendirmek için bunları anlamak önemlidir.

Referans 0 Blockchain: A World Without Middlemen

Devrim Danyal İrtibat & Sosyal Ağlar 📱

Kurumsal Ajans: http://www.miradorspeakeragency.com/konusmaci/devrim-danyal

Medium: http://medium.com/@devrimdanyal

Twitter: http://twitter.com/devrimdanyal

LinkedIn: http://linkedin.com/in/devrimdanyal

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCQyZ0OKFXCKMHK1nDXKaX6w

Instagram : https://www.instagram.com/devrimdanyal

Podcasts : https://open.spotify.com/show/6Im2GwBsAXZgysw2bIagXr

Sign up to discover human stories that deepen your understanding of the world.

Free

Distraction-free reading. No ads.

Organize your knowledge with lists and highlights.

Tell your story. Find your audience.

Membership

Read member-only stories

Support writers you read most

Earn money for your writing

Listen to audio narrations

Read offline with the Medium app

Devrim Danyal
Devrim Danyal

Written by Devrim Danyal

Physics Eng. Blockchain Cryptocurrency Metaverse NFT Consultant Trainer / Fizik Müh. Blokzincir Kriptopara Akıllı Sözleşme NFT Metaverse Eğitmeni Danışmanı

No responses yet

Write a response